U organizaciji Grada Omiša i Narodne knjižnice Omiš na Naklicama i u Omišu, 26. rujna 2018. godine obilježena je

petnaesta godišnjica smrti pjesnika

Anđelka Novakovića

i

peta godišnjica smrti književnika

Joze Vrkića

 

Na mjesnom groblju Naklice gdje su pokopana oba književnika, položeni su vijenci i cvijeće Grada, knjižnice i OŠ Josip Pupačić.

U Narodnoj knjižnici u Omišu tražila se stolica više.

Ravnateljica knjižnice, dipl. knjižničarka Svjetlana Buljević uvela je nazočne u svijet književnosti, poezije Anđelka Novakovića i proze Joze Vrkića. Potom je dala riječ književnicima i kritičarima koji su osobno poznavali Anđelka i Jozu i njihovo stvaralaštvo.

Književnik Veljko Barbieri i akademik Jakša Fiamengo govorili su o životu i poeziji Anđelka, a dr. sc. Ivan Bošković o proznom opusu Joze Vrkića.

Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, istaknuo je važno mjesto koje Jozo i Anđelko zauzimaju u hrvatskoj književnosti, ponikli iz kraja iznimno bogatog književnicima, slikarima i kompozitorima. Ujedno je pozdravio i naglasio važnost održavanja ovakvih i sličnih kulturnih događaja izvan glavnoga grada što je na tragu njegova zalaganja za decentralizaciju kulturnih priredbi koje omogućuju ravnopravnu duhovnu nadgradnju u provinciji.

Večer su oplemenile  profesorica violine Ane Bubalo izvedbom prigodnih kompozicija, te dramska umjetnica Ksenija Prohaska uspomene je oživila sočnom interpretacijom Anđelkovih pjesama i Jozinih priča.

Po završetku programa u crkvi Sv. Mihovila služena je sveta misa zadušnica.

Podijeli:

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Molimo ispunite sva polja označena s *.

Scroll Up