1950-tih i 60-tih često se igralo na „veliki“ balun.

Balun je bio mantel-buvel. Buvel se uvlačio u mantel kroz razrez od otprilike 10 cm. Imao je produžetak za napuhivanje (ustima) ili pumpanje pumpom bicikle. Napumpan (napuhan) produžetak buvela bi se tankim špagom vezao, a da ne iskoči iz mantela, razrez na mantelu vezao bi se čvršćim špagom, vezicom, po sistemu vezivanja cipela. Mantel baluna bio je od kože, s unutrašnje strane spojen (sašiven) od pravokutnih dijelova dimenzija cca 15×3 centimetra.

Igralo se na ledinan, Vininan, na strnjaku, strništu, strmini (njiva s ostacima pokošena žita, Krasanovac), najviše se „pucalo“ na branku na Grepčinan (danas kuća Bilića). Nabrojena mjesta igranja, korištena su za igru seoske mladeži.

Međutim, često se igralo između pojedinih mjesta (sela). Najviše je bilo međusobnih rivalstva između Nakličana, Trušana, Dućana i Zakučana. Rijetko se igralo s Tugaranima, Gaćanima ili Lokvarima.

Domaći teren Nakličana bio je Poza Ostrogom (Bilanovića drače) a u Zakučcu se igralo na ledinama pod jablanima.

 

16.8.1964. „Nesklad“ Naklice : Tugare i okolica 4 : 1

Nogometna utakmica u Podumima (Sv. Roko) odigrana je pred oko 1000 gledatelja. Za „Nesklad“ su nastupili: Milan Pivčević (kapetan), Ante Velić, Jozo Vrkić, Dušan Apić, Milenko Velić, Papec (iz Gata), Milan Novaković, Miljenko Vrkić (vratar), Marin Jakovčić – Gimnaz, Tome Novaković i Ante Pirić – Šaban.

 

Podijeli:

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Molimo ispunite sva polja označena s *.

Scroll Up